Margarita18954Kun helmenpyytäjä avaa simpukan, se kuolee. Kun ihmisen kuoreen kajotaan, seuraukset voivat olla yhtä tuhoisat.

Kolmas romaanini, Margarita, sijoittuu 1940-50-luvun Suomeen, sota-aikaan ja jälleenrakennuksen vuosiin. Tuolloin metsiin ja ihmisiin kohdistettiin vaatimuksia, joilla tavoiteltiin hyvää - mutta jotka inhimillisestä ja ekologisesta näkökulmasta ylittivät kohtuuden rajat. Margarita kertoo siitä, mitä valtiollisen velvollisuuden täyttäminen voi yksilön kannalta tarkoittaa. Romaani havainnollistaa, millaisen hinnan maa - luonto - joutui maksamaan valtion menestystarinasta. 

Margaritan päähenkilö Senni asuu Kankariston kauppalassa ja työskentelee maankuulussa kylpylässä hierojana, kuten hänen isänsäkin aikoinaan. Kertojanäänen saavat myös kaksi muuta ihmistä: Mikko, sotamies joka pysyy asemapaikallaan, vaikka pelkää viimeisen taistelun lähestyvän, ja Antti, metsänhoitaja joka päättää, mikä alue hakataan ja mikä säästetään. Kukin heistä noudattaa annettuja määräyksiä, ja sen jälkeen kaikki on toisin.

Kuten todellisessa maailmassa, romaanissakaan ihmiset eivät asu planeetalla yksin vaan yhtenä miljoonista eliölajeista. Haluan kirjoissani tarkastella elämää myös muiden lajien kannalta, sillä toiset näkökulmat ovat vähintään yhtä olennaisia kuin ihmisen.

Esikoisromaanissani Kultarinnassa (2014) karhu esiintyi paitsi luonnonvaraisena eläimenä (eli omana itsenään), myös symbolisessa roolissa. Margaritassa samantapaiseen asemaan nousee laji, joka on elänyt maapallolla dinosaurusten ajoista lähtien mutta joutunut viime vuosisatoina ahdinkoon ihmistoiminnan takia. Jokihelmisimpukka (Margaritana margaritifera) on romaanin päähenkilö siinä missä Senni, Mikko ja Anttikin, vaikka se ei ääneen yhtä paljon pääsekään. Simpukan "sanojen" kirjoittaminen oli hieno tutkimusmatka. Emme tiedä simpukoiden sisäisestä maailmasta juuri mitään, mutta kirjailijan etuoikeus on ottaa selville ja kuvitella loput.

Margaritan julkaisupäivä on 26.8.2020. Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

Keskustelu Margaritasta kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen kanssa Kirjastokaistalla (26.5.2020) ja Keravan kirjastossa (15.10.2020).