Margarita18954

Kun helmenpyytäjä avaa simpukan, se kuolee. Kun ihmisen kuoreen kajotaan, seuraukset voivat olla yhtä tuhoisat.

Kolmas romaanini Margarita voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Valitsijana toimi kapellimestari Hannu Lintu. Hän perusteli valintansa kirjeessä. Palkitsemistilaisuudessa 25.11.2020 pidin puheen, jossa nostin esiin introvertit ihmiset ja luonnon monimuotoisuuden, suojakuoremme arvaamatonta tulevaisuutta vastaan.

Margarita sijoittuu 1940-50-luvun Suomeen, sota-aikaan ja jälleenrakennuksen vuosiin. Tuolloin metsiin ja ihmisiin kohdistettiin vaatimuksia, joilla tavoiteltiin hyvää - mutta jotka inhimillisestä ja ekologisesta näkökulmasta ylittivät kohtuuden rajat. Margarita kertoo siitä, mitä valtiollisen velvollisuuden täyttäminen voi yksilön kannalta tarkoittaa. Romaani havainnollistaa, millaisen hinnan maa - luonto - joutui maksamaan valtion menestystarinasta.

Margaritan päähenkilö Senni asuu Kankariston kauppalassa ja työskentelee maankuulussa kylpylässä hierojana, kuten hänen isänsäkin aikoinaan. Kertojanäänen saavat myös kaksi muuta ihmistä: Mikko, sotamies joka pysyy asemapaikallaan, vaikka pelkää viimeisen taistelun lähestyvän, ja Antti, metsänhoitaja joka päättää, mikä alue hakataan ja mikä säästetään. Kukin heistä noudattaa annettuja määräyksiä, ja sen jälkeen kaikki on toisin.

Kuten todellisessa maailmassa, romaanissakaan ihmiset eivät asu planeetalla yksin vaan yhtenä miljoonista eliölajeista. Haluan kirjoissani tarkastella elämää myös muiden lajien kannalta, sillä toiset näkökulmat ovat vähintään yhtä olennaisia kuin ihmisen.

Esikoisromaanissani Kultarinnassa (2014) karhu esiintyi paitsi luonnonvaraisena eläimenä (eli omana itsenään), myös symbolisessa roolissa. Margaritassa samantapaiseen asemaan nousee laji, joka on elänyt maapallolla dinosaurusten ajoista lähtien mutta joutunut viime vuosisatoina ahdinkoon ihmistoiminnan takia. Jokihelmisimpukka (Margaritana margaritifera) on romaanin päähenkilö siinä missä Senni, Mikko ja Anttikin, vaikka se ei ääneen yhtä paljon pääsekään. Simpukan "sanojen" kirjoittaminen oli hieno tutkimusmatka. Emme tiedä simpukoiden sisäisestä maailmasta juuri mitään, mutta kirjailijan etuoikeus on ottaa selville ja kuvitella loput.

Margarita julkaistiin 26.8.2020. Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon lisäksi Margarita voitti helmikuussa 2021 myös Blogistanian Finlandia -palkinnon. Blogistanian Finlandia myönnetään vuosittain kirjalle, jonka kirjabloggaajat ja -grammaajat ovat äänestäneet edellisvuoden parhaaksi. Huhtikuussa 2021 Margaritalle myönnettiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto.

Kirjailijahaastatteluja:

- Keskustelu Margaritasta kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen kanssa Kirjastokaistalla (26.5.2020) ja Keravan kirjastossa (15.10.2020).

- Keskustelu Margaritasta säveltäjä Kalevi Ahon, kriitikko Vesa Rantaman ja kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijosen kanssa Kansan Uutisten kirjallisuuspiirissä (14.11.2020).

- Kirjailijahaastattelu Margaritasta ja Annista kirjailijana. Haastattelijana Korpi, kuvattu pääkirjasto Metson Studiossa Tampereella 8.4.2021.

 

Tiedotteita:

- Margaritasta Finlandia-palkintoehdokas v. 2020 (Gummeruksen tiedote 5.11.2020).

- Novel Margarita is nominated for the most prestigious literary award of the year 2020, Finlandia Prize (Helsinki Literary Agency, November 5, 2020).

- Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto Anni Kytömäen Margaritalle (Gummeruksen tiedote 25.11.2020)

- Two HLA Titles win Finlandia Prize (Helsinki Literary Agency, November 25, 2020)