Sananjalka ja tuulen sävel -metsäkonserttisarja on kirjailija Anni Kytömäen ja viulisti Viola Räisäsen yhteinen projekti.

Ajatus yhteistyöstä virisi, kun mietimme, miten metsien merkitystä voitaisiin tuoda esiin taiteen keinoin. Koska musiikki, kirjallisuus ja luonnossa liikkuminen ovat meille molemmille tärkeitä, päätimme toteuttaa tapahtumasarjan, jossa nämä elementit yhdistyvät. Annin esikoisromaani Kultarinta antaa metsäkonserteille tarinallisen sisällön, musiikki kumpuaa klassisesta perinteestä ja metsät eri puolilla Suomea tarjoavat konkreettisen ympäristön, jossa kulkea.

Vuoden 2019 metsäkonsertit ovat su 12.5. klo 14 Virolahdella, to 15.8. Pälkäneellä (lisätietoja myöhemmin), su 18.8. klo 13 ja 17 Kouvolassa Arboretum Mustilassa sekä 30.8.-1.9. Oulussa (lisätietoja myöhemmin).

Metsäkonserttien taustaa

Ensimmäiset metsäkonsertit järjestettiin elokuussa 2018 Kouvolassa Arboretum Mustilassa, Sastamalassa Otamuksen luontopolulla ja Ylöjärvellä Pikku-Ahveniston luontopolulla. Viiteen konserttiin osallistui yhteensä 115 ihmistä - enempää emme voineet ottaa mukaan, sillä kapoisille poluille mahtuu rajallinen määrä kulkijoita. Joka kohteessa yleisö kiersi oppaan johdolla luontopolun rauhalliseen tahtiin, ja matkan varrella kuultiin Kultarinta-romaanin pohjalta muovattu itsenäinen sanataideteos sekä tunnelmaan sopivaa klassista viulumusiikkia. Kävelykierroksen jälkeen kerroimme yleisölle konserttisarjan taustasta ja omasta metsäsuhteestamme.

Sananjalka ja tuulen sävel -tapahtumien konserttiohjelman myynnistä saatu tuotto on lahjoitettu Suomen luonnonsuojeluliiton metsätoimintaan ja Luonnonperintösäätiön Suojele pala Pirkanmaata -kampanjalle. Näin konserttiretkistä ei jää pelkkiä aineettomia muistoja vaan myös pieniä lisämerkintöjä Suomen suojeltujen metsien kartalle. Kiitämme Suomen Luonnonsuojelun Säätiötä ja Ilmari Räsäsen säätiötä metsäkonserttien tukemisesta!

Tunnelmia Otamuksen metsäkonsertista 25. elokuuta 2018 (Aamulehti).

Metsäkonsertin voi myös tilata sopiviin kohteisiin. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä sähköpostitse, niin neuvotellaan asiasta: metsakonsertti(a)gmail.com

Kuvat: Emil Bobyrev