Kesällä 2022 luvassa Anni Kytömäen Kivitasku-romaaniin perustuva metsäkonsertti Virolahdella Kaakon Kamarimusiikki -festivaaleilla. Esityksiä on kaksi: 6.7.2022 klo 11 ja klo 16. Lisätietoja.

Kuva: Emil Bobyrev

Metsäkonserttien taustaa

Sananjalka ja tuulen sävel -metsäkonserttisarja on kirjailija Anni Kytömäen ja viulisti Viola Räisäsen yhteinen projekti.

Ajatus yhteistyöstä virisi, kun mietimme, miten metsien merkitystä voitaisiin tuoda esiin taiteen keinoin. Koska musiikki, kirjallisuus ja luonnossa liikkuminen ovat meille molemmille tärkeitä, päätimme toteuttaa tapahtumasarjan, jossa nämä elementit yhdistyvät. Annin romaanit antavat metsäkonserteille tarinallisen sisällön, musiikki kumpuaa klassisesta perinteestä ja metsät eri puolilla Suomea tarjoavat konkreettisen ympäristön, jossa kulkea.

Ensimmäiset metsäkonsertit järjestettiin elokuussa 2018 Kouvolassa Arboretum Mustilassa, Sastamalassa Otamuksen luontopolulla ja Ylöjärvellä Pikku-Ahveniston luontopolulla. Sarja jatkui elokuussa 2019 niinikään Arboretum Mustilassa sekä Oulun Sanginjoen metsässä.

Sananjalka ja tuulen sävel -konsertit ovat koonneet ilahduttavan runsaslukuiset yleisöt. Olemme saaneet johdattaa yhteensä jo sadat ihmiset metsän siimekseen esityksemme pariin. Yksittäiseen konserttiin voidaan ottaa paikasta riippuen 20-40 ihmistä, sillä kapeimmilla poluilla suuri joukko ei mahdu kulkemaan - ja luonnollisesti maastoa on varjeltava liialliselta tallaamiselta.

Metsäkonsertissa yleisö kiertää oppaan johdolla luontopolun rauhalliseen tahtiin. Matkan varrella kuullaan Kytömäen romaanin pohjalta muovattu itsenäinen sanataideteos sekä tunnelmaan sopivaa klassista viulumusiikkia.

Aiempina vuosina metsäkonsertin tarinallisen sisällön on tarjonnut Kytömäen esikoisromaani Kultarinta. Kesällä 2022 saa ensi-iltansa Kivitasku-romaaniin perustuva metsäkonsertti, ja myös musiikkikappaleet ovat toiset kuin edellisissä konserteissa. Kivitasku-konsertit järjestetään Virolahdella Pyterlahden louhosalueella, jossa Kytömäki retkeili Kivitaskua kirjoittaessaan.

Sananjalka ja tuulen sävel -tapahtumien konserttiohjelman myynnistä saatu tuotto lahjoitettiin vuosina 2018-2019 Suomen luonnonsuojeluliiton metsätoimintaan ja Luonnonperintösäätiölle. Näin konserttiretkistä ei jäänyt pelkkiä aineettomia muistoja vaan myös pieniä lisämerkintöjä Suomen suojeltujen metsien kartalle. Kiitämme Suomen Luonnonsuojelun Säätiötä ja Ilmari Räsäsen säätiötä metsäkonserttien tukemisesta!


Tunnelmia Otamuksen metsäkonsertista 25. elokuuta 2018 (Aamulehti).

Kuva: Emil Bobyrev